elektronická kniha

Etnografie sociální mobility. Etnicita, bariéry, dominance

Jaroslav Šotola - Mario Polo Rodríguez a kol.

Univerzita Palackého v Olomouci, Filozofická fakulta

Sociální mobilita Romů není ve veřejném ani akademickém prostředí výrazným tématem, spíše bývá naopak předmětem soustavného popírání a opomíjení. Kniha prezentuje etnografické výzkumy, které přinášejí svědectví o historickém či aktuálním sociálním vzestupu Romů ve vybraných lokalitách, a odkrývá silné bariéry a tlaky, které proti této mobilitě stále působí – mocenskou dominanci „majority“.

Dostupné pro operační systémy:

WINDOWS

ANDROID

APPLE iOS

Nákupem získáte až 4 instalace.

ISBN:

Počet stran:276

Rok vydání:2016

Zdarma pro Vás

Cena zápůjčky na 31 dnů:

  • Koupit pro sebe 1ks

  • Koupit poukaz/počet

  • Zápůjčka na 31 dnů     


Koupit

POPIS

Sociální mobilita Romů není ve veřejném ani akademickém prostředí výrazným tématem. Dá se říci, že je naopak předmětem soustavného popírání a opomíjení. V knize prezentované etnografické výzkumy přinášejí svědectví o historickém či aktuálním sociálním vzestupu Romů ve vybraných lokalitách. Zvolené téma zároveň umožňuje odkrýt a popsat silné bariéry a tlaky, které proti této mobilitě stále působí – jedná se o mocenskou dominanci „majority“. Kniha se tedy snaží o formulování nového rámce pro pochopení dynamiky vztahů mezi etnicitou, sociální mobilitou a mocí.

Publikace je výsledkem tříleté práce skupiny kulturních antropologů z Univerzity Palackého v Olomouci. Empiricky je založena na výzkumu přímo v terénu čtyř slovenských vesnic na Spiši, jejichž romští obyvatelé nenaplňují běžné stereotypy o lidech žijících na okraji společnosti. Počáteční zaměření výzkumu na vyhledávání příkladů minulé i současné vertikální sociální mobility postupně vedlo ke kladení otázek nejen po podmínkách, ale také překážkách sociálního vzestupu Romů. Bohatá data o lokální historii a paměti, práci a migraci, moci a interetnických vztazích umožňovala průběžnou komparaci a diskuzi v týmu výzkumníků. Návraty do terénu a ověřování analytického rámce následně vedly k formulaci závěrů, které podstatným způsobem rozšiřují dosavadní pochopení situace Romů v současné slovenské společnosti.

Současně nakupované